Пред журналисти в Брюксел Бойко Борисов разказа за какво си

...
 Пред журналисти в Брюксел Бойко Борисов разказа за какво си
Коментари Харесай

Иран не е Ирак, оградата не е Китайска стена, Дупница си е Дупница даже на Антарктида

 Пред публицисти в Брюксел Бойко Борисов описа защо си приказва с европейските водачи по време на Срещата на върха.
За връзките на Европа с Турция и ролята на България в този внимателен развой Борисов изясни, че другите страни в Европа бутали България в някакъв пъклен котел, когато желали да стопират договарянията с Турция и най-много парите, които дава Европа, с цел да удържа Ердоган бежанците. Следват парчета от изявлението.

***

Бойко Борисов: На процедура, когато изградихме и защитното оборудване – препятствено, то не е защитно – знаете какъв брой ноти получихме от Турция и успяхме да ги убедиме, че в действителност това е препятствено оборудване, което да помогне на българската и турската гранична полиция при голям напън да може в първия миг да отбрани границата. Това не е Китайската стена или оборудване – да му пуснеме ток, в което да не може да припари никой. Искам да правиме разлика. Съоръжение, което способства да помогне на граничната ни полиция – на България и Турция.

…Всички страни обявиха искания (към Турция) по отношение на независимост на слово или правата на индивида, само че и всички регистрират, че Турция съблюдава съглашението и че откогато го има това съглашение, мигрантският напън в пъти е спаднал… Колкото и в нашия котел на пъкъла да се пробват да ни вкарат, всички (държави от ЕС), до една във всяко едно изявление, България е образец по какъв начин се оправя с границата с мигрантския поток… А парите по съглашението с Турция,­ тези милиарди, които се дължат, с цел да се държат мигрантите на територията на южната ни съседка, не се пипат. А по предприсъединителните фондове (Турция към момента води договаряния за участие в ЕС) мнението е към 75% да се заплащат, с цел да не пострада гражданското общество. За да може тези процеси, които вървят за демократизация и доближаване на Турция до Европейски Съюз да продължат. Така или другояче всички се обединихме, че Турция е най-­големият ни комшия, извънредно значим сътрудник освен за Съюза, а и в този район на света, където всеки ден танкове и бойци влизат от една в друга област.

…ЕС за наслада този път сподели много сериозна неотстъпчивост и отстояхме съглашението с Иран да се спазва… Знаете, за разлика от съглашението за климатичните промени – и той Господ ни наказа всички! – не се съблюдава, само че тук всички регистрираха, че Иран не е Ирак и съглашението, което Европейски Съюз толкоз мъчно реализира в този район, би трябвало да бъдем единни. Включително и Англия,­ всички застанаха зад него. Много изявления имаше, само че това е решение. За Северна Корея е ясно, че едва ли някой ще има друго мнение, че неотложно това, което се прави там, би трябвало да се приключи и да се върнат на масата на договарянията и по кротичък път да се вземат решение проблемите.

***

Антарктикът проф. Христо Пимпирев пък описа пред „ Фокус “ до каква степен стига величието на Дупница.

Радио „ Фокус “: Проф. Пимпирев, при започване на нашия диалог обяснете на нашите слушатели за какво знаците на Дупница – релеф на герба и знаме бяха доставени до българската станция на Южния полюс и се развяват на ледения континент, за което през днешния ден в действителност ще получите и почетен знак на общината?

Проф. Христо Пимпирев, шеф на Българския антарктически институт: Защото Антарктида е към този момент и българска, като това е най­-вече в региона на остров Ливингстън, на Южно Шетландски острови. Всъщност на остров Ливингстън, България имаме полярна база повече от 25 години. Като нация ние имаме привилегията да кръщаваме географски обекти, доста блестящо изразени в релефа, които до момента не са наименувани, с наши имена. Един подобен доста хубав скален нос е Дупнишкият нос, който се намира на югоизточния бряг на остров Смит… Всъщност носът бе кръстен на Дупница, тъй като това е град, който доста е съдействал за историческото минало, само че и настоящето развиване на България. Дупница е град с една извънредно добре развита фармацевтична индустрия, с доста будни хора. От града и общината през Възраждането са произлезли доста персони, които са съдействали за това страната ни през днешния ден да е такава, каквато е. Заради всичко това в Географската комисия по наименованията, която е към Министерство на външните работи, счетохме, че би трябвало да наименуваме този скален остров на град Дупница!

Виж всички публикации от mignews.info-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР